JičínDnes.cz
JičínDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Královéhradecký kraj pokračuje v miliardových investicích do krajských nemocnic

27.12.2023
Královéhradecký kraj pokračuje v rozsáhlých investicích do svých nemocnic. Staví se v nemocničních areálech v Rychnově nad Kněžnou, Jičíně, Dvoře Králové nad Labem a v příštím roce kraj zahájí také další stavební práce v Trutnově a Náchodě.
Vizualizace budoucího pavilonu D v Oblastní nemocnici Náchod | Foto: khk.cz
Symbolický dárek před vánočními svátky dali krajští zastupitelé a zastupitelky zdravotníkům a pacientům Oblastní nemocnice Náchod - schválili financování druhé, finální etapy modernizace nemocnice za 1,5 miliardy korun.

Kraj tak nyní finalizuje podklady pro vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele této rekordní krajské investice, která by mohla začít už příští rok na podzim. Ještě předtím ale nechá v náchodské nemocnici vybudovat nový urgentní a centrální příjem, jehož stavba by měla začít na jaře a stát bude 86 milionů korun.

"V roce 2024 jsme připraveni na další investice do modernizace našich krajských nemocnic. V posledních letech se nám daří naplňovat strategii investovat v objemu alespoň jednu miliardu korun do každé z nich a zlepšovat tak jak kvalitu poskytované péče, tak vytvářet lepší pracovní podmínky zdravotníků. Dvouetapová rozsáhlá modernizace a přestavba areálu náchodské nemocnice je důležitou zdravotnickou investicí, díky které bude nemocnice fungovat efektivně, a to nejen po stránce ekonomické, ale i po stránce péče o klienty, což je naším hlavním cílem," uvedl hejtman Martin Červíček.

První etapu modernizace náchodské nemocnice kraj dokončil v roce 2020. Stavební náklady na dva nové pavilony tehdy dosáhly 1,4 miliardy korun.

"V navazující, druhé etapě dojde k výstavbě nového pavilonu D a k adaptaci těch stávajících na finální centralizaci péče. Tato etapa plynule naváže na samostatný projekt urgentního příjmu a přístavby vstupu v pavilonu A a B, který je aktuálně ve fázi tendru na zhotovitele. Zahájit výběrové řízení na druhou etapu modernizace plánujeme na jaře příštího roku. Stavební práce by pak měly začít v září a budou probíhat dva a půl roku," upřesnil první náměstek hejtmana Pavel Bulíček.

V novém pavilonu D se bude nacházet laboratorní patro s transfúzní stanicí, hemodialýzou a mikrobiologickou a biochemickou laboratoří.

"Díky novému pavilonu se rozšíří interní a urologické ambulance. Pavilon bude mít nové oddělení onkologie a interní jednotky intenzivní péče a péče pro předčasně narozené děti, nové interní lůžkové oddělení a léčebnu dlouhodobě nemocných. Součástí bude také rozšíření dětského lůžkového oddělení a centrální hospodářské zázemí pro zásobování nemocničního monobloku. V rámci etapy vzniknou i prostory pro radiologii, které provozně navážou na stávající zobrazovací metody umístěné v pavilonu K a zároveň navážou na centrální zastřešenou halu," doplnil radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink.

Nejen do náchodské nemocnice hodlá kraj investovat. V současnosti pokračuje výstavba nového pavilonu onkologie, laboratoří a hematologie v jičínské nemocnici za více jak 690 milionů korun. Také v Nemocnici Rychnov nad Kněžnou už roste nový pavilon s urgentním příjmem v rámci modernizace nemocnice za 880 milionů korun. V areálu Oblastní nemocnice Trutnov kraj staví nový pavilon laboratoří a oddělení klinické biochemie, který bude provozně navazovat na stávající objekt laboratoří mikrobiologie a imunologie a na rok 2025 připravuje výstavbu urgentního příjmu za 380 milionů korun. Ještě předtím ale v Trutnově vznikne nový parkovací dům. V Městské nemocnici Dvůr Králové Nad Labem kraj příští rok dokončí výstavbu nových operačních sálů za bezmála 108 milionů korun.

Zdroj: Královéhradecký kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Investice firem v Královéhradeckém kraji výrazně ovlivnila inflace, vysoké ceny energií i narušené dodavatelské řetězce

Kulatý stůl na téma Moderní investiční projekty v Královéhradeckém kraji uspořádalo Sdružení pro zahraniční investice - AFI ve spolupráci s Královéhradeckým krajem a agenturou CzechInvest. Hejtman kraje Martin Červíček společně s vedením AFI i ...

Královéhradecký kraj už zná nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2024

Spotřebitelé v Královéhradeckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se v tomto regionu do sou ...

Novopacko a Královédvorsko získá nové víkendové spojení

Nové víkendové autobusové spoje na lince 536 posílí dopravní obslužnost mezi Dvorem Králové nad Labem, Bílou Třemešnou, Peckou, Novou Pakou a Starou P ...

Královéhradecký kraj rozdělí mezi provozovatele prodejen na venkově přes 4 miliony korun

Královéhradecký kraj opět rozdělí další finanční prostředky provozovatelům malých prodejen na venkově. Provozovatelé obchodů v obcích či jejich místní ...

V Jičíně vzniknou na přelomu let 2024/2025 tři nové kruhové křižovatky

Rada města Jičína a Královéhradecký kraj se dohodly na spolupráci při zadání veřejné zakázky na rekonstrukci ulic Ruská a Poděbradova. Cílem je vysout ...





Pátek 3.5.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes