JičínDnes.cz
JičínDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Nejoblíbenější loterií v Česku je stále Sportka a Eurojackpot. Milionové výhry si od Sazky odneslo vloni 382 lidí

11.01.2024
Sazka v uplynulém roce opět pomáhala plnit sny. Ze sázejících v loteriích a losech vzešlo 382 milionářů, nejvyšší výhru v Eurojackpotu ve výši 234 900 000 korun si odnesl sázející z Prahy. Nejoblíbenější loterií je Sportka a Eurojackpot, tradici si ale drží také stírací losy, a to hlavně v podobě vánočních dárků.
Ilustrační snímek | Foto: SAZKA
Vysoké výhry v uplynulém roce padaly již tradičně v číselných loteriích, v oblíbených stíracích losech a také v online losech. "V roce 2023 přibylo díky Sazce v České republice 382 nových milionářů. To znamená, že každý den v Česku přibyl nejméně jeden člověk, kterému jsme dopomohli k tomu, aby si začal plnit své sny. Celkově jsme v loteriích, losech a online losech za rok rozdali rekordních 67 milionů výher v pohádkové hodnotě 11 miliard," komentuje Aleš Veselý, generální ředitel společnosti Sazka.

Statistiky


Nejvíce se dařilo soutěžícím z Prahy a Jihomoravského kraje, kde se radosti z milionových výher těšilo v loteriích a losech celkem 71 šťastlivců. V těsném závěsu se drží Moravskoslezský, Ústecký a Olomoucký kraj. Velice se dařilo soutěžícím na internetu - vzniklo zde 95 nových milionářů, kteří si mezi sebou rozdělili celkově více než 342 milionů korun. Loterie vytvořily 336 nových milionářů, losy a online losy pak přidaly dalších 45 šťastlivců. Nejúspěšnější hrou byla v roce 2023 Sportka, která vytvořila 261 milionářů, následuje Eurojackpot s 51 milionáři a pomyslné stupně vítězů uzavírá s 18 milionáři Šťastných 10.

Loterie


Stejně jako v předchozích letech, i v roce 2023 se nejvíce Čechů stalo milionáři díky loteriím. Dvě nejoblíbenější, Sportka a Eurojackpot, učinily milionáře z 312 sázejících, kterým přinesly výhry v celkové výši 1 685 534 969 korun. K úspěchu v číselných loteriích přispěla také únorová Milionová vánice Sportky, ve které se po dobu dvaceti slosování vytvořilo 5 milionářů denně. Hned 18 sázejících pak mělo přímo neuvěřitelné štěstí, když milionovou výhru získali na základě vsazení pouhého jednoho sloupečku.

Sazka v uplynulém roce spustila novou loterii Mini renta, kterou si sázející rychle oblíbili a během necelých 4 měsíců z ní vzešlo již 29 výherců hlavní výhry (1 000 Kč denně po dobu jednoho roku). Novinky se týkaly také některých již zaběhlých loterií - v populární Extra rentě například přibyl druhý losovací den a možnost získat dvojnásobné výhry (hlavní výhrou je tak 200 000 Kč měsíčně na 20 let).

Nejúspěšnějšími dny pro loterie byly Štědrý den a oba pátky třináctého, které jsou v Česku dlouhodobě považovány za oblíbené sázející dny a trend potvrzuje, že tržby Sazky jsou v tato data pravidelně dvojnásobné.

Stále se daří mimořádným prémiím u Sportky a Eurojackpotu, ve kterých Sazka k losování nabízí atraktivní jistou výhru v podobě finanční odměny, auta, apartmánu nebo unikátních cestovatelských zážitků (losuje se z čísel vsazených tiketů). V roce 2023 byly takto rozdány prémie v hodnotě 253 milionů korun. Mezi nejúspěšnější patřila ve Sportce prémie Ford Mustang na den sv. Martina nebo Adventní milionáři. V Eurojackpotu pak táhla nabídka vozů Land Rover Defender a luxusní karavany.

Losy a online losy


Losy od Sazky se v České republice těší velké oblibě, zasloužily se o 45 nových milionářů a na výhrách bylo vyplaceno přes 5,5 miliardy korun. Stírací losy jsou zábavné zkoušení štěstí, vyhledávané jsou i jako dárky. Nejoblíbenějšími, podobně jako v minulých letech, byly losy Černá perla následované losy Rentiér, které se navíc dají hrát i online. U losů těchto značek bylo vyplaceno celkem 38 hlavních výher. Novinka v podobě losu Sváteční kalendář spolu s již zavedeným losem Adventní kalendář trhaly rekordy po dobu celého vánočního období.

Popularitě se těšil také nový online los Pac-Man, legendární symbol zábavy, kterého Sazka spustila ve formě třech různých online losů v červnu. Nejoblíbenějším online losem však byla Zlatá podkova.

Podpora sportu a komunit


Společnost Sazka v loňském roce dále rozšiřovala podporu sportu a komunit. Zásadně rozšířila svoji podporu cyklistiky - vedle financování závodu Czech Tour se stala exkluzivním partnerem všech disciplín české reprezentace, hlavním partnerem festivalu Prague Bike Fest, pomohla výrazně zpopularizovat freestyle BMX (skrze sérii akcí pro veřejnost a partnerství s největším českým talentem Ivetou Miculyčovou) a také rozdala dětská kola do dětských domovů po celé ČR.

Sazka rovněž uzavřela dlouhodobé partnerství s Českým paralympijským výborem, se kterým spustila projekt Pararestart. Ten bude pomáhat stovkám lidí, kteří se po úrazu ocitnou v rehabilitačních zařízeních. V roce 2023 i nadále podporovala české olympioniky, Olympiádu dětí a mládeže a Českou olympijskou nadaci. Společnost také pořídila nejmodernější magnetickou rezonanci v ČR pro Centrum pohybové medicíny profesora Koláře, která bude pomáhat jak olympionikům a sportovcům, tak i široké veřejnosti.

Společně s Českou radou dětí a mládeže Sazka podpořila téměř tisíc dětí ze znevýhodněných rodin, kterým zaplatila sportovní a pohybové kroužky. V závěru roku společnost uspořádala největší charitativní turnaj v historii českého esportu, kde spolu s předními českými gamery a influencery vybrala přes 3 miliony korun pro nově založenou Twisten Foundation, která se stará o podporu duševního zdraví dospívajících. Podpořila rovněž přední české neziskové organizace, které se věnují oblasti odpovědného hraní a finanční gramotnosti.

Zdroj: Sazka a.s.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

První lidé osídlili Evropu před 1,4 milionem let

Nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to výzkum mezinárodního týmu pod vedením Romana Garby z Ústavu jaderné fyziky AV ČR a Archeologického ústavu AV ČR, Praha, dosud se za nejdříve ...

Březnový horoskop: Berani budou plni energie, Střelci zažijí dobrodružství

Březen, měsíc jara a obnovy, nám přináší nové příležitosti a výzvy. Podívejme se, co nám hvězdy předpovídají pro tento měsíc. ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Hrad Pecka v podhůří Krkonoš láká k návštěvě už z dálky

Pokud hledáte zajímavý a historický cíl pro svůj výlet, doporučujeme vám navštívit hrad Pecka, který se nachází v podhůří Krkonoš. Hrad Pecka je jedin ...

Jak získat zpět peníze za nedoručené dárky?

Mnoho lidí se nedočkalo objednaných vánočních dárků pro jejich blízké. Pokud prodejce nevrací peníze nebo ani nekomunikuje, existuje způsob, jak částk ...





Sobota 27.4.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes