JičínDnes.cz
JičínDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Už téměř dvě dekády Czech-American TV popularizuje českou kulturu za velkou louží

20.01.2022
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ - Příští rok to bude 20 let, co rodák z Jižní Moravy John Honner začal na amerických televizních obrazovkách vysílat cestopisné pořady o České republice a jejích regionech. Za tu dobu si Czech-American TV našla diváky mezi miliony amerických domácností i v dalších státech světa.
Foto: kr-kralovehradecky.cz
"Vysílání o České republice a jejích regionech sleduje přes 2,6 milionu diváků na televizních obrazovkách v USA a další desítky tisíc z dalších zemí prostřednictvím internetu. A právě pro ně jsou tyto pořady smysluplnou inspirací pro jejich cestovatelské plány," říká zakladatel česko-americké televize John Honner.

Aktuálně televize nasadila do vysílání 30minutový pořad z prostředí Královéhradeckého kraje. Diváci se v něm seznámí s krajskou metropolí Hradcem Králové, barokním hospitálem Kuks, městem Vamberk či Adršpašsko-teplickými skalami. Vysílání lze sledovat online ZDE.

"Cílem naší televize je poukázat na to, jak krásné místo Česká republika a její regiony jsou. Přiblížit divákům v zahraničí, kde se nachází, a jaká místa kromě světoznámé Prahy stojí za to navštívit. Jednotlivé pořady jsou nadčasové. Jedná se vlastně o dlouhodobou kampaň zacílenou hlavně na lidi v zámoří," objasňuje Honner, který sám rodné Česko často navštěvuje, aby načerpal novou inspiraci a setkal se partnery svého celoživotního projektu.

Spolupráce s regiony, městy i studenty


"Královéhradecký kraj s česko-americkou televizí spolupracuje řadu let a těší nás, že jejím prostřednictvím si mohou obyvatelé Spojených států amerických přiblížit nejen zajímává místa, ale také kulturu a zvyklosti našeho regionu. Je to mimořádný projekt, který si zaslouží naši podporu," sdělila náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Martina Berdychová.

Partnerů má televize v Česku velkou spoustu. Na pořadech se totiž podílí také české regiony, města a také studenti českých univerzit.

"V minulých letech jsme navázali spolupráci s hradeckou univerzitou. Její studenti oboru cestovního ruchu naší televizi pomáhají při tvorbě obsahu pro jednotlivá vysílání a dalších materiálů pro web a sociální sítě. Do budoucna bychom také rádi zapojili do produkce například studenty středních škol v Královéhradeckém kraji," prozradil John Honner.

Nejen památky, ale také to nejlepší z české kuchyně


Hlavním posláním Czech-American TV je rozšířit povědomí o České republice, ukázat české regiony, zviditelnit zajímavé destinace a přiblížit české kulturní dědictví. Na webových stránkách se proto televize soustředí také na trend tzv. "gastroturistiky", přičemž divákům představuje nejznámější lokální recepty.

Američané se tak mohou naučit, jak si uvařit pravou českou svíčkovou na smetaně s houskovým knedlíkem, upéct moravské koláče nebo třeba usmažit poctivý bramborák s uzeným masem.

Podle videoreceptu si můžete sami zkusit připravit například pavlišovský řízek.

"Naše pořady si američtí diváci za ta léta velmi oblíbili. Často nám telefonují do redakce a doptávají se na informace z odvysílaného dílu či novinky na webových stránkách. Většina z nich dokonce plánuje i návštěvu daného regionu České republiky," upozornil Honner.

Méně turistů, více diváků


Kvůli celosvětové pandemii lidé v posledních letech méně cestují, o to více ale vyhledávají právě pořady o cestování. To potvrzuje i produkce Czech-American TV.

"Lidé nemohou cestovat fyzicky, tak cestují alespoň virtuálně a audio-vizuálně z prostředí domova. Sledují videodokumenty, cestopisné nebo vzdělávací pořady a kompenzují tím své cestovatelské touhy a připravují se na dobu, kdy jim situace znovu cestování umožní. Daleké cesty do zahraničí si lidé plánují většinou v dostatečném předstihu, což potvrzují i interní průzkumy u našich diváků, kteří nám volají či píšou do redakce. Své cesty si plánují většinou rok či dva dopředu," říká Honner.

Česká republika je podle něj jedna z pěti zemí na světě (vedle Velké Británie, Německa, Ruska a Japonska), která se může chlubit zahraničním vysíláním. "Tím, že spolupracujeme přímo s českými regiony, můžeme vysílat takto kvalitní a pestré pořady. Vysíláme pravidelně již 19 let a věřím, že naše vysílání bude pokračovat i v dalším desetiletí," dokončuje John Honner.

Veřejné a nekomerční vysílání Czech-American TV má formu pravidelných pořadů, ve kterých se anglicky mluvící divák dozví informace o českých regionech, městech nebo památkách. Všechny pořady jsou proto vysílány v anglickém znění. Pořady lze sledovat na internetových stránkách www.catvusa.com.

Zdroj: Královéhradecký kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Královéhradecký kraj už zná nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2024

Spotřebitelé v Královéhradeckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se v tomto regionu do soutěže přihlásilo 35 místních výrobců se 146 produkty. Mezi nominovanými produkty je například ...

Novopacko a Královédvorsko získá nové víkendové spojení

Nové víkendové autobusové spoje na lince 536 posílí dopravní obslužnost mezi Dvorem Králové nad Labem, Bílou Třemešnou, Peckou, Novou Pakou a Starou P ...

Královéhradecký kraj rozdělí mezi provozovatele prodejen na venkově přes 4 miliony korun

Královéhradecký kraj opět rozdělí další finanční prostředky provozovatelům malých prodejen na venkově. Provozovatelé obchodů v obcích či jejich místní ...

V Jičíně vzniknou na přelomu let 2024/2025 tři nové kruhové křižovatky

Rada města Jičína a Královéhradecký kraj se dohodly na spolupráci při zadání veřejné zakázky na rekonstrukci ulic Ruská a Poděbradova. Cílem je vysout ...

Barokní Pevnost Josefov získá na záchranu od kraje desítky milionů

Zástupci Královéhradeckého kraje odsouhlasili dohodu, která byla uzavřena mezi ministerstvy pro místní rozvoj a kultury, Ústeckým a Královéhradeckým k ...





Pátek 19.4.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes