JičínDnes.cz
JičínDnes.cz » Zpravodajství » Krimi zprávy

Silvestrovské požáry jsou nejčastěji způsobeny zábavní pyrotechnikou

31.12.2021
Silvestrovské veselí je již tradičně spojeno s používáním zábavní pyrotechniky (světlic, dělobuchů, petard, rachejtlí apod.). Bohužel každý rok nechtěné následky této zábavní pyrotechniky zaměstnávají hasiče i zdravotnickou záchrannou službu.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Loňský Silvestr byl sice kvůli omezením v souvislosti s pandemií Covid-19 oproti jiným letům klidnější, nicméně trend předcházejících let jasně ukazuje na neustálý nárůst požárů v souvislosti s neopatrným používáním zábavní pyrotechniky (nárůst požárů můžete vidět v níže přiložené tabulce). Nejčastěji hoří trávní porosty, kontejnery s odpady, okrasné keře nebo věci na balkonech. V poslední době dochází i k zapálení odstavených aut a objevují se i případy vyhořelých bytů, do kterých vlétly zapálené světlice.

Největší nárůst požárů je tradičně v prvních hodinách nového roku. Loni na Silvestra došlo od půlnoci do 01,00 hodiny nového roku k 33 požárům. Do 03,00 hodiny ranní zasahovali hasiči u 51 požárů. Nejčastěji se jednalo o požáry odpadů umístěných v různých místech objektů, popelnic, kontejnerů, trávních porostů a okrasných keřů. Více než 60% těchto požárů vzniklo v souvislosti s používáním pyrotechniky. Škody u uvedených 51 požárů činily 14,4 milionu Kč.

Příčiny požárů jsou většinou dobře známy. Je to lidská neopatrnost a nedbalost, nesprávná manipulace se zábavní pyrotechnikou a nedodržování bezpečnostních doporučení. V mnoha případech je na vině i nadměrná konzumace alkoholu, která způsobuje, že lidé přestávají být dostatečně ostražití.


VYBRANÉ PŘÍPADY LOŇSKÝCH POŽÁRŮ:

Na Silvestra odpoledne byly 2 jednotky povolány k požáru rodinného domu v Plzni. Při požáru se zranila 1 osoba a jedna osoba zemřela. Požár se rozšířil od komínového tělesa a způsobil škodu 50 tis. Kč.

Na Silvestra v noci zasahovalo 6 jednotek u požáru rodinného domu v Přehýšově. Požár vznikl od jisker z komína a zažehnutí sazí v komíně. Škoda způsobená požárem byla 200 tis. Kč.

Večer na Nový rok zasahovalo 11 jednotek v Kutné Hoře při požáru ubytovny. Hasiči evakuovali 30 osob, zranili se 4 lidé a jedna osoba při požáru zemřela. Při zásahu se zranil jeden hasič a jeden policista. Příčinou požáru bylo úmyslné zapálení. Škoda se vyšplhala na 12 mil. Kč.

Doporučení při nákupu pyrotechniky


Zábavní pyrotechniku kupujeme pouze takovou, která je na český trh uváděna legálně, má návod výrobce na použití v českém jazyce a certifikační značku. Pyrotechniku navlhlou či s otevřeným obalem nikdy nekupujeme. Doma zábavní pyrotechniku uložíme na suchém místě, mimo dosah dětí. Nevhodné je skladování v blízkosti krbů, otevřených ohňů a svíček, kde by mohlo dojít k její iniciaci.

Zdroj: HZS Karlovarského kraje
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Krimi zprávy

Při střetu dvou automobilů na Jičínsku se zranily dvě osoby

V sobotu 23. března v 10:30 hodin vyjížděli jičínští dopravní policisté k nehodě, ke které došlo na silnici I/35. ...

Senior chtěl výhodně investovat do virtuální měny, přišel o bezmála půl milionu korun

NÁCHODSKO - Obchodování s bitcoiny zlákalo 72 letého muže z Náchodska, který chtěl investovat do virtuální měny. Při vyplacení zisku však došlo k tomu ...

Neznámý zloděj odcizil v obci Hradišťko na Jičínsku 50 ks pískovcových kamenů

Policisté obvodního oddělení Jičín se aktuálně zabývají případem krádeže pískovcových kamenů. Dosud neznámý pachatel měl v době od 4. února od 16. hod ...

Celníci v Královéhradeckém kraji vybrali vloni na daních, cle a pokutách téměř 150 milionů

Při dovozu zboží ze zemí, které nejsou členskými státy Evropské unie, vybrali královéhradečtí celníci na cle, daních a poplatcích částku bezmála 150 m ...

Řidič na Rychnovsku nezvládl zatáčku a narazil do stromu, na místě zemřel

Dnes před druhou hodinou ranní byli policisté přivoláni k dopravní nehodě, která se stala na komunikaci číslo I/14, konkrétně na úseku mezi obcí Lupen ...





Čtvrtek 28.3.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes