JičínDnes.cz
JičínDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 28.03.2024 [e]
Nové připady:
14
Ukončená očkování:
6 982 235
Hospitalizovaných:
16
Vyléčení:
4 715 259
Aktivní případy:
298
Úmrtí celkem:
43 518

V Královéhradeckém kraji rychle přibývají hospitalizovaní s covidem-19. Hrozí podzimní scénář

15.11.2021
Epidemie koronaviru nadále zrychluje. Královéhradecký kraj má aktuálně čtvrtý nejnižší sedmidenní přírůstek na 100 tisíc obyvatel mezi ostatními regiony České republiky. Za posledních sedm dní zde testy potvrdily 2089 nových případů nákazy covidem-19. Minulý týden za stejnou dobu přibylo 1312 případů.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"V Královéhradeckém kraji za poslední tři dny přibylo denně téměř 400 nových případů nákazy covid-19. Nejhorší situace je aktuálně v okresu Hradec Králové. Podobně vysoké denní nárůsty jsme v regionu zaznamenávali během podzimu minulého roku. Chci proto znovu každého poprosit a vyzvat k dodržování základních pravidel, která nás mohou ochránit před dalším zrychlováním epidemie. V tuto chvíli se ve spolupráci s hygieniky a hasiči připravujeme i na možnost terénního testování. Ve školách za 14 dní začne plošné antigenní testování, my už ale v příštím týdnu v některých školách provedeme odběry PCR testů, a to na základě vyhodnocení a rozhodnutí krajské hygieny," uvedl hejtman Martin Červíček.

Omezení neakutní péče

V souvislosti s nárůstem nových případů nákazy stoupá počet hospitalizovaných. Celkem se v nemocnicích v kraji s covidem léčí 90 pacientů.

"V kraji se počet pacientů s covidem-19 za týden zdvojnásobil. Hrozí, že příští týden by mohly nemocnice v kraji hospitalizovat až 200 pacientů s covidem, za dva týdny až 400. Tím bychom se v podstatě znovu dostali do stavu loňské podzimní vlny epidemie, kdy musela být výrazně omezena péče v nemocnicích," doplnil hejtman.

V nemocnicích v kraji platí plošný zákaz návštěv. Nemocnice průběžně navyšují počty covidových lůžek, částečně omezují některou neakutní péči a připravují se na další nárůst hospitalizovaných.

K částečnému omezení péče již přistoupila jičínská nemocnice v rámci plánované neurologické péče. Trutnovská nemocnice omezila plánovanou operativu a také provoz rehabilitačního, ortopedického a onkologického oddělení. Od příštího týdne plánovanou operativu částečně omezí nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Také státní Fakultní nemocnice Hradec Králové byla z důvodu nárůstu nových pacientů s covid-19 nucena mírně omezit neakutní operace. V náchodské ani dvorské nemocnici zatím péče omezena není.

Od pondělí budou v nemocnicích v Česku znovu pomáhat vojáci. Žádost o poskytnutí personální pomoci zašle i Královéhradecký kraj. "Předpokládáme nasazení vojáků na běžných i covidových odděleních, případně na odběrových a očkovacích místech nemocnic. Armádu požádáme o nasazení 22 vojáků," informoval hejtman Martin Červíček.

V náchodské nemocnici by mohlo v následujících týdnech vypomáhat šest vojáků, v rychnovské tři, v trutnovské pět, jičínské šest a ve dvorské dva.

Roste zájem o očkování

Současně se zvyšujícími se počty nově nakažených stoupá také tempo očkování proti koronaviru. V posledních týdnech zdravotníci v kraji denně očkují v průměru 2 000 osob.

Aktuálně je v kraji alespoň jednou očkováno už přes 71 % populace starší 16 let. Očkovací místa navyšují denní kapacity v závislosti na počtu zájemců a do očkování vakcínou Pfizer se zapojilo už 146 praktických lékařů ve všech pěti okresech regionu. Seznam spolu s kontakty na ordinace aktuálně očkujících praktiků naleznete na www.kr-kralovehradecky.cz/praktici.

V sociálních zařízeních situace stabilizovaná

V pobytových službách sociální péče v kraji jsou celkem čtyři klienti covid pozitivní. Nákaza je prokázána v sedmi zařízeních, z nichž čtyři zřizuje kraj. Situace je stabilizovaná a žádné zařízení není aktuálně v karanténě. V zařízeních platí režimová protiepidemická opatření. Neplatí zde plošný zákaz návštěv.

Covid-19 ve školách

V osmi krajských školách bylo tento týden celkem 21 žáků a pět pedagogů covid pozitivních, 194 žáků muselo do karantény.

V Česku se 22. a 29. listopadu uskuteční plošné testování žáků základních a středních škol antigenními testy. Testy do škol rozvezou během příštího týdne hasiči ze skladu Správy státních hmotných rezerv.



Zdroj: Královéhradecký kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Související:

Další články z rubriky Zprávy

Hladík: V Libereckém a Královéhradeckém kraji pomáháme miliardami z evropských peněz s budováním úsporných veřejných budov

Ministerstvo životního prostředí předložilo během jednání vlády v Jablonci nad Nisou aktuální informace o dotačních programech realizovaných v Libereckém a Královéhradeckém kraji. Oba kraje využívají hned několik titulů. Z evropských programů je to ...

Naše stopy v NATO zavítaly do mateřských a základních škol v Krkonoších

Naše stopy v NATO tentokrát zavedly zástupce odboru komunikace Ministerstva obrany a příslušníky Agentury vojenského zdravotnictví do škol v Královéhr ...

V Královéhradeckém kraji bude modernější železniční síť. Správa železnic připravuje investice za miliardy korun

V současné chvíli má Správa železnic v Královéhradeckém kraji rozestavěné čtyři stavby za 816 milionů korun. V letošním roce zde státní organizace plá ...

Jak vycházejí jarní prázdniny v roce 2024? Podívejte se na přehled

Jarní prázdniny jsou období, kdy si žáci a studenti mohou odpočinout od školních povinností. V roce 2024 proběhnou v období od 5. února do 17. března ...

Dobíjení elektromobilů na stojanech ČEZ v Královéhradeckém kraji meziročně vzrostlo o více než 24 %

Více než 140 nových dobíjecích stojanů, meziroční růst celkově odebrané bezemisní elektřiny o 24 % a k tomu 20% navýšení průměrně načerpané energie př ...





Pátek 29.3.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes