JičínDnes.cz
JičínDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

V Královéhradeckém kraji se covid-19 šíří nejpomaleji, počet nových případů ale roste

22.10.2021
Královéhradecký kraj je jeden z regionů, kde se covid-19 v současné době šíří nejpomaleji. Počet nových případů ale den ode dne stoupá. Lidé by proto měli být obezřetní a chránit sebe i své okolí. Nejlepší cestou, jak toho docílit, je dodržování protiepidemických opatření, jako je důsledná hygiena rukou, nošení ochrany dýchacích cest a dodržování rozestupů na místech, kde je to vhodné.
Foto: kr-kralovehradecky.cz
"V České republice začal rychle růst počet nových případů nemoci covid-19. Náš kraj je na tom v tuto chvíli nejlépe a nemoc se zde šíří nejpomaleji. Chtěl bych přesto všechny poprosit, aby byli obezřetní zejména při dodržování základních hygienických pravidel, jako je dezinfekce rukou, zakrývání dýchacích cest a dodržování rozestupů na veřejnosti na místech, kde je to vhodné. Uplynulý rok nám ukázal, jak rychle se situace může zhoršit, a je proto nutné předejít stavu, kdy denně přibývají stovky případů a více a více lidí potřebuje pomoc zdravotníků," vyzývá hejtman Martin Červíček.

Za posledních sedm dnů testy v regionu prokázaly 215 nových případů nákazy, dva týdny před tím za stejnou dobu prokázaly 117 případů. A zatímco minulý týden činil sedmidenní nárůst nových případů nákazy na 100 tisíc obyvatel 22,3, tento týden stoupl na 39. Aktuální celorepublikový průměr je 133,9.

Kraj nepřetržitě komunikuje s krajskými hygieniky a v případě rapidního zhoršení situace a zvýšení zátěže nemocnic v souvislosti s hospitalizací pacientů s covidem chce jít cestou lokálních opatření cíleně zaměřených na rizikové území v regionu jako je například zvýšení testování.

"Další vývoj situace šíření infekce covid-19 v našem kraji bude velice záviset na tom, jak se budeme společně chovat. Počty nových případů poměrně strmě stoupají a zjevně i u nás vzniká další epidemická vlna. Prosím, vezměme to na vědomí a sami si nyní opět nastavme základní preventivní opatření. Všichni již velice dobře víme, jaké chování je z hlediska přenosu viru rizikové. Všichni si samozřejmě přejeme co nejmenší omezující opatření. Toho však dosáhneme právě dodržováním těch základních pravidel. Je také zcela jasné, jak očkování proti covid-19 zachraňuje lidské životy a minimalizuje těžké průběhy této infekce," dodává ředitel Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Ivan Kučera.

Očkování proti covidu pokračuje

V Královéhradeckém kraji zdravotníci aplikovali 623 128 dávek vakcíny proti covid-19. Očkováno je už více jak 317 tisíc osob, což je 69 % populace starší 16 let. Denně se zde nechává očkovat v průměru 500 lidí.

Aktuálně se v kraji očkuje na 10 místech. Všechna místa nabízí očkování bez předchozí registrace a také možnost přeočkování třetí dávkou. Minulý týden ukončilo provoz očkovací centrum v hradeckém obchodním centru Atrium, v Hradci Králové nadále očkuje fakultní nemocnice.

Se změnou musí počítat také lidé v Rychnově nad Kněžnou, kde se v minulých týdnech přesunulo očkovací centrum z místního společenského centra do rychnovské nemocnice.

Situace v nemocnicích je stabilní

Epidemická situace v regionu je pod kontrolou a nemocnice aktuálně s covidem-19 hospitalizují 11 pacientů. K 21. 10. bylo k dispozici 40 covidových lůžek a v případě potřeby budou nemocnice jejich počty navyšovat. Nemocnice jsou také připravené při zhoršení situace a zvýšení zátěže aktivovat covidová oddělení.

Opatření ve školních lavicích

V regionu v tuto chvíli není nutné doporučovat plošné zavírání škol, jako například v jiných více zasažených krajích. "Jsme dlouhodobě v kontaktu s řediteli jednotlivých škol a situaci společně vyhodnocujeme. Vnímáme, že v některých okresech jako například na Hradecku se ředitelé rozhodli propojit podzimní prázdniny s ředitelským volnem, ale v tuto chvíli není nezbytně nutné přistupovat k plošnému uzavírání škol," doplnil hejtman.

Zdroj: Královéhradecký kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Královéhradecký kraj už zná nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2024

Spotřebitelé v Královéhradeckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se v tomto regionu do soutěže přihlásilo 35 místních výrobců se 146 produkty. Mezi nominovanými produkty je například ...

Novopacko a Královédvorsko získá nové víkendové spojení

Nové víkendové autobusové spoje na lince 536 posílí dopravní obslužnost mezi Dvorem Králové nad Labem, Bílou Třemešnou, Peckou, Novou Pakou a Starou P ...

Královéhradecký kraj rozdělí mezi provozovatele prodejen na venkově přes 4 miliony korun

Královéhradecký kraj opět rozdělí další finanční prostředky provozovatelům malých prodejen na venkově. Provozovatelé obchodů v obcích či jejich místní ...

V Jičíně vzniknou na přelomu let 2024/2025 tři nové kruhové křižovatky

Rada města Jičína a Královéhradecký kraj se dohodly na spolupráci při zadání veřejné zakázky na rekonstrukci ulic Ruská a Poděbradova. Cílem je vysout ...

Barokní Pevnost Josefov získá na záchranu od kraje desítky milionů

Zástupci Královéhradeckého kraje odsouhlasili dohodu, která byla uzavřena mezi ministerstvy pro místní rozvoj a kultury, Ústeckým a Královéhradeckým k ...





Středa 24.4.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes