JičínDnes.cz
JičínDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 29.03.2024 [e]
Nové připady:
14
Ukončená očkování:
6 982 237
Hospitalizovaných:
12
Vyléčení:
4 715 285
Aktivní případy:
286
Úmrtí celkem:
43 518

Plošné testování na covid-19 proběhne v následujících 14 dnech, testováno bude zhruba 27 tisíc lidí

21.04.2020
Ministerstvo zdravotnictví spouští studii, která má zjistit úroveň kolektivní imunity v české populaci vůči onemocnění způsobené COVID-19. Testováno bude zhruba 27 tisíc lidí z různých, pečlivě vybraných skupin obyvatelstva ve čtyřech lokalitách. Odběry začnou ve čtvrtek 23. dubna.
Ilustrační snímek | Foto: Archiv ID
Vyšetření v této studii je určeno pouze pro osoby, které jsou zdravé, tj. nemají příznaky onemocnění horních cest dýchacích a ani dříve u nich nebylo potvrzeno onemocnění COVID-19. Budou vyšetřovány zejména dospělé osoby, speciálně v Praze a v Brně i děti od 8 let.

Celkem bude vyšetřeno přibližně 27 tisíc lidíve čtyřech geografických oblastech s rozdílnou zátěží onemocnění COVID-19, a to v Praze, Brně a okolí, Olomouci a okolí a Litoměřicích. Dále se studie zaměří i na zvláštní skupinu chronicky nemocných. Odděleně pak studie proběhne v Litovli a Uničově, kde bude provedeno podrobnější zhodnocení kvantitativní analýzy přítomnosti protilátek vůči koronaviru.

"Spouštíme unikátní studii kolektivní imunity vůči koronaviru. Chceme tak zjistit, jak velká část populace se s infekcí setkala nebo jak jsou na tom s imunitou různé věkové skupiny. Díky tomu lépe pochopíme situaci a vytvoříme predikci vývoje," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.
Od středy ráno se ve vybraných lokalitách zahájí intenzívní přípravné práce. Na většině míst se pak začne testovat ve čtvrtek 23. dubna, v Olomouckém kraji v pátek 24. dubna. Sběr by měl probíhat přibližně 7-8 dní, v případě Olomouckého kraje o týden až dva více z důvodu odběru žilní krve. K testování se budou používat tzv. rapid-testy, které odhalí přítomnost protilátek proti novému koronaviru v krvi.

V případě pozitivního výsledku testu bude testovaný na místě vyzván k provedení výtěru z horních cest dýchacích na prokázání přítomnosti viru a budou mu doporučena opatření pro zabránění šíření případné infekce do doby, než bude znám výsledek vyšetření (obdrží informační letáček s dalším postupem). O výsledku tohoto vyšetření (tzv. PCR) bude informovat laboratoř, která vyšetření provede, nebo přímo krajská hygienická stanice. Pokud bude výsledek výtěru z horních cest dýchacích negativní, tak to znamená, že se daná osoba s koronavirem s největší pravděpodobností setkal(a) již dříve, ale již není nakažlivá a není třeba dodržovat další zvláštní opatření.

"První výsledky studie budou k dispozici na začátku května a zásadním způsobem přispějí k ověření aktuální epidemické situace v ČR a budou sloužit k odpovědnému rozhodnutí o dalších krocích ke snížení dopadů této nemoci," doplnil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Testovaní budou rozděleni do skupin podle věku. Zvláštní pozornost je věnována ochraně seniorů. Pro seniory, kteří jsou pro potřeby studie zařazeni do této skupiny už od 60 let, jsou vyhrazeny ve studijních stanech, stejně jako pro nákupy, zvláštní hodiny. V Praze pak každý den dopoledne zvláštní studijní stan v Kateřinské zahradě, kde je odpoledne vystřídá testování dětské skupiny.

"Cílem studie není zjistit počet nemocných lidí, ale přinést tvrdá data o tom, kolik osob v populaci Covid-19 prodělalo s mírnými nebo žádnými příznaky," říká děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK) Aleksi Šedo a vysvětluje, jak bude testování fakticky probíhat. "Testovaní budou rozděleni do čtyř skupin podle věku a bude jim odebrána kapilární krev z prstu tak, jako když se například stanovuje glykémie. Rychlotest stanoví hladinu protilátek proti viru SARS-CoV-2. Výsledek se dotyčný dozví na místě do maximálně 30 minut od zahájení testu. Pokud bude pozitivní, to znamená, že testovaný bude mít zvýšenou koncentraci protilátek, podstoupí ještě stěr biologického materiálu ze sliznic horních cest dýchacích na prokázání přítomnosti viru pomocí PCR testu a bude lékařem poučen, jak má dále postupovat," dodává děkan Šedo s tím, že s testováním v Praze bude pomáhat cca 70 mediků ze studentské iniciativy Dobro1lf, která již od poloviny března působí na 1. LF UK. V současnosti přes 500 studentů zapojených do této iniciativy vypomáhá ve více než 50 zdravotnických zařízeních po celé České republice.

Do studie se může zapojit každý dospělý (v Praze a Brně i děti od 8 let), který splňuje vstupní kritéria a nevykazuje známky onemocnění. Vyšetření je určeno pro osoby, které v dané oblasti žijí. Dále se vyšetření zúčastní osoby, které jsou vybrány z tzv. reprezentativních skupin Českého statistického úřadu a Výzkumných skupin IKEM ve spolupráci se Sociologickým ústavem Akademie věd ČR. Testovaní musí mít s sebou občanský průkaz nebo průkaz zdravotního pojištění.

Zadavatelem studie je Ministerstvo zdravotnictví a realizátorem je Ústav zdravotnických informací a statistiky, resp. jeho organizační složka Národní screeningové centrum. Na přípravě studie spolupracovalo velké množství odborníků z lékařských fakult, Akademie věd ČR, Českého statistického úřadu, nemocnic, hygienických stanic a bezpečnostních složek. Důležité instituce pro vlastní realizaci jsou zdravotnická zařízení, která garantují vlastní realizaci studie v jednotlivých stanech a také lékařské fakulty, které zajišťují koordinaci mediků a dalších pracovníků přímo na místě. Klíčovou roli má rovněž Armáda ČR, která pomáhá s vytvořením zázemí a s odběry z dýchacích cest.

V řadě zemí v současné době zaznamenáváme podobné studie hodnotící přítomnost protilátek proti novému koronaviru. Příkladem je Německo, které plánuje rozsáhlou studii zahrnující desetitisíce účastníků z kohort z nejvíce postižených oblastní nákazou COVID-19 a také reprezentativní vzorky napříč Německem. Ve velké míře probíhají také studie ve skandinávských zemích.
Zdroj: MZ ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Související:

Další články z rubriky Zprávy

Barokní Pevnost Josefov získá na záchranu od kraje desítky milionů

Zástupci Královéhradeckého kraje odsouhlasili dohodu, která byla uzavřena mezi ministerstvy pro místní rozvoj a kultury, Ústeckým a Královéhradeckým kraje a městy Terezín a Jaroměř. Tato dohoda stanovuje, že všechny tyto subjekty se zavazují ...

Hladík: V Libereckém a Královéhradeckém kraji pomáháme miliardami z evropských peněz s budováním úsporných veřejných budov

Ministerstvo životního prostředí předložilo během jednání vlády v Jablonci nad Nisou aktuální informace o dotačních programech realizovaných v Liberec ...

Naše stopy v NATO zavítaly do mateřských a základních škol v Krkonoších

Naše stopy v NATO tentokrát zavedly zástupce odboru komunikace Ministerstva obrany a příslušníky Agentury vojenského zdravotnictví do škol v Královéhr ...

V Královéhradeckém kraji bude modernější železniční síť. Správa železnic připravuje investice za miliardy korun

V současné chvíli má Správa železnic v Královéhradeckém kraji rozestavěné čtyři stavby za 816 milionů korun. V letošním roce zde státní organizace plá ...

Jak vycházejí jarní prázdniny v roce 2024? Podívejte se na přehled

Jarní prázdniny jsou období, kdy si žáci a studenti mohou odpočinout od školních povinností. V roce 2024 proběhnou v období od 5. února do 17. března ...





Pátek 29.3.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes