JičínDnes.cz
JičínDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Do hor v zahraničí? Karta ZP se bude hodit, ale pozor, kryje jen to, co domácím

31.10.2019
Pokud se chystáte na zimní dovolenou, nezapomeňte si vzít kartu zdravotní pojišťovny, při úrazu nebo nemoci se vám bude hodit. V zemích EU a v několika dalších s ní máte nárok na nezbytnou zdravotní péči. Ta je ale málokde zcela zdarma a řadu úkonů v cizích zemí pojištění nekryje.
Foto: pixabay.com
Kartička je základní krytí
Karta zdravotní pojišťovny vám by vám ve státech EU měla zajistit takovou péči, která je nutná, a to za podmínek pro veřejné zdravotní pojištění v daném státě. "Pokud si třeba zlomíte při lyžování ruku či nohu, dostanete s kartou české zdravotní pojišťovny u smluvních lékařů zdravotních pojišťoven v zahraničí nezbytné ošetření a zbytek léčby se již odehraje v ČR," říká Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR.

Kromě zemí Evropské unie a EHP (Norsko, Lichtenštejnsko, Island a Švýcarsko), máte nárok na základní krytí také v Albánii, Černé Hoře, Makedonii, Srbsku, Turecku a Tunisku. Do těchto zemí ale kromě kartičky potřebujete také formulář, který získáte od své pojišťovny.

Pozor na spoluúčast, poplatky a soukromá zařízení
Obecným pravidlem je, že český pojištěnec dostane službu v ceně a rozsahu jako pojištěnec v dané zemi, a to v zařízeních fungujících v rámci veřejně poskytovaných služeb. Na řadu soukromých zařízení, která se ve sportovních centrech také často nacházejí, se však tento nárok nevztahuje.

Na lyže Češi rádi jezdí do Rakouska, Itálie či Německa. "V Itálii se třeba regionálně liší výše spoluúčasti za ošetření, převoz či léky a prostředky, obecně ale může dosahovat desítek eur. V soukromých zařízeních je potřeba počítat, že pacient musí uhradit plnou výši nákladů," upřesňuje Ladislav Friedrich. "V Rakousku zase počítejte s 10% spoluúčastí na zdravotnických pomůckách, minimálně skoro 40 eur, a poplatkem za recept ve výši 6,1 eura," doplňuje.

Prakticky ve všech zemích počítejte s platbou za pobyt v nemocnici (obvykle 10 eur denně a víc) a podobně jako u nás s plnou či téměř plnou cenou za stomatologické ošetření.

Schovejte si účtenky a lékové zprávy!
Pokud jste za akutní, neodkladnou péči, třeba ošetření úrazu, platili v hotovosti (např. proto, že jste kartičku pojišťovny neměli u sebe), můžete si nechat náklady po návratu proplatit od své pojišťovny. Lze si vybrat, zda je pro vás výhodnější refundace ve výši nákladů za srovnatelnou péči v ČR (tuto refundaci obdržíte v relativně krátkém čase) nebo ve výši nákladů hrazené zdravotní pojišťovnou v zemi čerpání (v tomto případě je třeba při vyřizování refundace počítat s výrazným zpožděním a spoluúčastí).

Převoz do ČR či vrtulník v horách pojištění nekryje
"Pozor na to, že například náklady na transport horskou službou nebo náklady na převoz sanitkou či letadlem do ČR nejsou z veřejného pojištění hrazeny. V případě, že se tedy lidé chystají např. na výlety do vysokých hor, potápění či dokonce na provozování rizikových sportů, je více než na místě mít také další, již komerční, pojištění, včetně připojištění rizik," varuje Martin Balada, výkonný ředitel SZP ČR.

Připojistěte se
Pokud cestujete mimo země, s nimiž je dohoda o akceptaci českého zdravotního pojištění, měli byste se připojistit zcela určitě, ale i v zemích EU je rozumné se připojistit.

I při drobných obtížích je velkou výhodou mít uzavřeno cestovní pojištění pro léčebné výlohy. Nejen že tím předejdete finančním nákladům, ale hlavně lze využít asistenčních služeb, které zajistí bezproblémové ošetření. Ani finanční stránka není zanedbatelná. Míra spoluúčasti je v zahraničí obvykle vyšší než u nás a náklady na léčení jsou v řadě států, například v USA, podstatně vyšší a na tyto rozdíly se české zdravotní pojištění nevztahuje.

Pokud už nějakou nemocí trpíte, ověřte si konkrétní podmínky
Možná se léčíte s konkrétními obtížemi a tušíte, že byste s nimi mohli mít obtíže i na dovolené. Pak je rozhodně dobré se zeptat, jak by případná péče v dané zemi vypadala. Pokud jde o problematiku nároků z veřejného zdravotního pojištění je dobré se obrátit na Kancelář zdravotního pojištění, která je mimo jiné i zákonným informačním místem pro případy čerpání péče v zahraničí, zejména ve státech EU.
Autor: Ivo Měšťánek
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

První lidé osídlili Evropu před 1,4 milionem let

Nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to výzkum mezinárodního týmu pod vedením Romana Garby z Ústavu jaderné fyziky AV ČR a Archeologického ústavu AV ČR, Praha, dosud se za nejdříve ...

Březnový horoskop: Berani budou plni energie, Střelci zažijí dobrodružství

Březen, měsíc jara a obnovy, nám přináší nové příležitosti a výzvy. Podívejme se, co nám hvězdy předpovídají pro tento měsíc. ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Hrad Pecka v podhůří Krkonoš láká k návštěvě už z dálky

Pokud hledáte zajímavý a historický cíl pro svůj výlet, doporučujeme vám navštívit hrad Pecka, který se nachází v podhůří Krkonoš. Hrad Pecka je jedin ...

Jak získat zpět peníze za nedoručené dárky?

Mnoho lidí se nedočkalo objednaných vánočních dárků pro jejich blízké. Pokud prodejce nevrací peníze nebo ani nekomunikuje, existuje způsob, jak částk ...





Pátek 29.3.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes