JičínDnes.cz
JičínDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Hlídejte svíčky, ať je advent jen krásný, voňavý a bez komplikací

27.11.2018
V neděli 2. prosince 2018 začíná čas adventu, který se každoročně slaví po čtyři neděle před Štědrým. Pro toto období je typické zapalování svící na adventním věnci, vonných svíček, tyčinek, aroma olejů či kostek. Při jejich užívání se nevyhneme manipulaci s otevřeným ohněm a hasiči každoročně upozorňují na rizika spojená s jeho používáním.
Ilustrační snímek | Foto: hzslk.cz
"Řada lidí je neopatrná, někdy zapomenou svíčku sfouknout, jindy ji postaví příliš blízko hořlavých materiálů. Abychom si mohli předvánoční atmosféru skutečně užít, pojďme si zopakovat jednoduchá pravidla," upozorňuje Pavlína Bílková, mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

Svíčky sfoukněte vždy, když opouštíte vaše obydlí i předtím, než jdete spát.

Zkontrolujte, jaký adventní věnec doma máte. Neměl by být vyroben z vysoce hořlavého materiálu jako třeba piliny nebo hobliny.

Pozornost věnujte i svíčkám na věnci, ideální je použít svíčky, které neodkapávají a jsou ošetřené speciální voskovou vrstvou.

Podívejte se, zda jsou pod svíčkami ochranné podložky. Pokud ne, takový věnec slouží pouze jako dekorace a v žádném případě bychom ho neměli zapalovat.

Překontrolujte, kam jste věnec umístili, dobré je ho ponechávat na nehořlavé a stabilní podložce (talíř, keramická dlažba, skleněná tabulka).

Dbejte i na dostatečnou vzdálenost svíčky nebo věnce od hořlavých materiálů v místnosti, rozhodně je nedávejte k oknům blízko záclon a jiných textilií.

Dále pozor na děti a jejich vynalézavost v kombinaci s adventním věncem, nejen, že je baví plamínek sfoukávat a znovu zapalovat, ale mohou zkoušet přenášet plamen i dál nebo v nevědomosti při dětské hře mohou svíčku převrhnout.

Také s použitými zápalkami manipulujte opatrně, nikdy je nedávejte zpět do krabičky a horké neházejte do odpadkového koše.

Požáry vánočních stromků od zapálených svíček se v posledních letech objevují spíše ojediněle, protože většina domácností již dnes využívá elektrické osvětlení. "I u něho bychom měli dodržovat základní bezpečnostní pravidla. Tedy kupovat výrobky nejlépe v běžné prodejní síti, opatřené českým návodem použití a s příslušnými certifikáty," vysvětluje mluvčí hasičů. Hasiči totiž evidují také několik případů z minulých let, kdy kvůli elektrickému zkratu začal hořet vánoční stromek.

Vánoce jsou také obdobím přípravy svátečních pokrmů. Při pečení, vaření a smažení nenechávejme bez dozoru otevřený plamen plynového sporáku, dbejme zvýšené opatrnosti při vaření, aby nedocházelo ke vznícení připravovaných potravin. "Pamatujme, že například horký olej na pánvi a jiné hořlavé kapaliny se nesmí hasit vodou, jinak může snadno dojít k výbuchu a popálení," varuje Bílková s tím, že pokud se na pánvi vznítí potraviny, je nejlepší pánev zakrýt pokličkou nebo navlhčenou utěrkou a oheň tak udusit.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

První lidé osídlili Evropu před 1,4 milionem let

Nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to výzkum mezinárodního týmu pod vedením Romana Garby z Ústavu jaderné fyziky AV ČR a Archeologického ústavu AV ČR, Praha, dosud se za nejdříve ...

Březnový horoskop: Berani budou plni energie, Střelci zažijí dobrodružství

Březen, měsíc jara a obnovy, nám přináší nové příležitosti a výzvy. Podívejme se, co nám hvězdy předpovídají pro tento měsíc. ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Hrad Pecka v podhůří Krkonoš láká k návštěvě už z dálky

Pokud hledáte zajímavý a historický cíl pro svůj výlet, doporučujeme vám navštívit hrad Pecka, který se nachází v podhůří Krkonoš. Hrad Pecka je jedin ...

Jak získat zpět peníze za nedoručené dárky?

Mnoho lidí se nedočkalo objednaných vánočních dárků pro jejich blízké. Pokud prodejce nevrací peníze nebo ani nekomunikuje, existuje způsob, jak částk ...





Čtvrtek 28.3.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes