JičínDnes.cz
JičínDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Řidiči, vidíte v zimě dobře?

27.02.2018
PRAHA - Zimní období je typické kratšími dny, úbytkem slunečního svitu a přirozeného denního světla a často sníženou viditelností. To naše oči velmi unavuje. V šeru a mlze tak klesá ostrost vidění a rychlost reakce. Velmi špatně vidíme tmavé barvy, můžeme proto snadno přehlédnout chodce nebo překážku na silnici.
Ilustrační snímek | Foto: lexum.cz
"V šeru nebo ve tmě se zhoršuje vidění i u zdravého oka. V horších světelných podmínkách se navíc více projevují i nejčastější oční vady, jako jsou například krátkozrakost nebo astigmatismus," říká primářka Věra Kalandrová z oční kliniky Lexum.

Na povinné oční vyšetření až v 65 letech. Podle expertů je to pozdě
Aby člověk získal řidičák, musí vedle mnohých dalších vyšetření jít i k očnímu lékaři, zda je jeho zrak v pořádku. A stejná povinnost ho čeká až v 65 letech, tedy po bezmála 50 letech. Podle lékařů to není dobře.

"Vždy když řidič zaregistruje, že vidí hůř na dálku, nebo dokonce opakovaně přehlédne chodce nebo cyklistu, měl by na vyšetření jít okamžitě. Může jít totiž třeba i o zelený zákal, postižení sítnice nebo různá neurologická onemocnění," vysvětluje Kalandrová.

Řidiči by měli obzvlášť zvážit návštěvu oční ordinace, pokud vnímají jakoukoli poruchu zorného pole, která se může objevit například u pokročilého zeleného zákalu, odchlípení sítnice, nebo po různých mozkových onemocněních a úrazech. Nebezpečné pro řízení je i dvojité vidění, šilhání, tupozrakost a onemocnění sítnice.

Pozor na kouření nebo syndrom suchého oka
Pokud se chce člověk preventivně vyhnout případným očním neduhům, je odborníky doporučováno dodržovat zdravý životní styl. Pro oči je nebezpečné i kouření, které dráždí oči a zvyšuje pravděpodobnost poškození sítnice především ve středním a vyšším věku.

Vedle toho by si nejen řidiči měli dávat pozor na syndrom suchého oka, který se objevuje v případě, kdy se sníží základní slzivost a oči trpí neostatečnou vlhkosti.

"V tomto případě doporučujeme nepoužívat v autě příliš klimatizaci nebo otevřené okno. Vše zhoršuje suchost očí. Pokud by po pravidelné aplikaci umělých slz potíže nepřestávaly a ztěžovaly lidem řízení, je na místě popřemýšlet o další léčbě, například implantaci ucpávek do slzných cest," dodává primářka Věra Kalandrová z oční kliniky Lexum.

Evropská oční klinika Lexum
Evropská oční klinika Lexum poskytuje díky specializovaným lékařským týmům
a nejmodernějšímu přístrojovému vybavení komplexní špičkovou péči prakticky ve všech oblastech očního lékařství. Výjimečné postavení kliniky Lexum v rámci České republiky tvoří více než dvacetiletá historie, přes 200.000 provedených úspěšných zákroků a špičkový tým lékařů a operatérů.


Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

První lidé osídlili Evropu před 1,4 milionem let

Nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to výzkum mezinárodního týmu pod vedením Romana Garby z Ústavu jaderné fyziky AV ČR a Archeologického ústavu AV ČR, Praha, dosud se za nejdříve ...

Březnový horoskop: Berani budou plni energie, Střelci zažijí dobrodružství

Březen, měsíc jara a obnovy, nám přináší nové příležitosti a výzvy. Podívejme se, co nám hvězdy předpovídají pro tento měsíc. ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Hrad Pecka v podhůří Krkonoš láká k návštěvě už z dálky

Pokud hledáte zajímavý a historický cíl pro svůj výlet, doporučujeme vám navštívit hrad Pecka, který se nachází v podhůří Krkonoš. Hrad Pecka je jedin ...

Jak získat zpět peníze za nedoručené dárky?

Mnoho lidí se nedočkalo objednaných vánočních dárků pro jejich blízké. Pokud prodejce nevrací peníze nebo ani nekomunikuje, existuje způsob, jak částk ...





Úterý 16.4.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes