JičínDnes.cz
JičínDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Hořice si připomínají sté výročí založení republiky. Na oslavu přijde i Masaryk

06.06.2018
HOŘICE si v sobotu 9. června připomenou sté výročí založení republiky příjezdem historického vlaku s postavou prvního prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Po celý den je připraven bohatý kulturní program, jehož vrcholem bude pietní akt u Masarykovy věže samostatnosti. Na oslavu se lze z Hradce Králové dopravit stylově, a to historickým vlakem.
Pozvánka | Foto: Královéhradecký kraj
Sobotní akce připomene návštěvu prvního československého prezidenta v Hořicích, která se uskutečnila 10. července 1926. Tehdy Tomáše Garrigue Masaryka vítalo na hořickém nádraží nejen místní obyvatelstvo, ale i jednotky československých legií, prvorepublikové armády, sokolové, hasičské sbory a další. Podobná sláva se plánuje i letos.

Sobotní vítání prezidenta na hořickém nádraží bude doplněno o vystoupení Hořické dechovky, folklorního souboru Hořeňák a úspěšné zpěvačky Alžběty Veselé z Hořic. Pořadatelé připravili i ukázku zásahu četnictva a komentovanou prohlídku historických vozidel.

Krátce před 11. hodinou se Masarykova delegace za doprovodu Hořické dechovky a Hořeňáku přesune v průvodu účastníků akce do Střední průmyslové školy sochařské a kamenické na právě vrcholící výstavu "Kámen Hořice 2018". Zájemci si zde mohou zdarma prohlédnout výstavu, ateliéry školy a od třinácté hodiny se zde koná aukce žákovských prací.

Program završí ve čtyři odpoledne příjezd prvního československého prezidenta k Masarykově věži samostatnosti, kde dojde za přítomnosti hejtmana Královéhradeckého kraje, velvyslance Ukrajiny, starostů ukrajinského Zborova a Hořic a přítomných historických jednotek k pietnímu uložení zeminy ze zborovského bojiště do věže samostatnosti. Státní hymna zazní v podání Ratibora a Vesny.

Na závěr pořadatelé připravili slavnostní poklepání prezidenta Masaryka na základní kámen věže původním historickým kladívkem, aby tak symbolizovali záměr města tuto stavu po téměř sto letech dokončit. S dostavbou věže pomůže i Královéhradecký kraj šesti miliony korun.

"Dostavba Masarykovy věže samostatnosti se stane symbolickým sepjetím první republiky s dnešní dobou a věřím, že z ní bude významný turistický cíl i nad rámec našeho regionu," uvedl před časem hejtman Jiří Štěpán.

Do vlaku s Masarykem
Zájemci se mohou na slavnost do Hořic dopravit opravdu stylově, a to přímo historickým vlakem! Z Hradce Králové do Hořic vyjíždí Masarykův vlak 484 008 se salonním vozem T. G. M. a čtyřmi vagony Bai v sobotu 9. června v 9.35.

Komu bude jízda historickým vlakem málo, může pokračovat dál. V 11.20 a poté v 15.30 totiž parní lokomotiva vyjede z hořického nádraží směrem na Jičín a bude možné se s ní svézt. Naopak z Jičína do Hořic vlak odjíždí v 13.30 a v 17.25. Kdo nechce čekat na parní lokomotivu, může cestovat podle jízdního řádu Českých drah, který zůstává nezměněn.

V Jičíně lze během soboty navštívit například velmi atraktivní trénink silničních motocyklů na Cenu města Jičína, výstavu kaktusů a sukulentů na Valdštejnově náměstí, prohlédnout si Regionální muzeum a galerii v Jičíně, kde je otevřená probíhá hravá výstava "Konírna imaginární" autorů bratří Formanových. V zámku je také otevřena pohyblivá expozice Rumcajsův svět Radka Pilaře.

Z Hořic do Hradce Králové Masarykův vlak odjíždí v 18.17. Pro opravdové milovníky železnice a parních lokomotiv je připraveno zhlédnutí zbrojení parní lokomotivy při každé zastávce v Hořicích.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Královéhradecký kraj už zná nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2024

Spotřebitelé v Královéhradeckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se v tomto regionu do soutěže přihlásilo 35 místních výrobců se 146 produkty. Mezi nominovanými produkty je například ...

Novopacko a Královédvorsko získá nové víkendové spojení

Nové víkendové autobusové spoje na lince 536 posílí dopravní obslužnost mezi Dvorem Králové nad Labem, Bílou Třemešnou, Peckou, Novou Pakou a Starou P ...

Královéhradecký kraj rozdělí mezi provozovatele prodejen na venkově přes 4 miliony korun

Královéhradecký kraj opět rozdělí další finanční prostředky provozovatelům malých prodejen na venkově. Provozovatelé obchodů v obcích či jejich místní ...

V Jičíně vzniknou na přelomu let 2024/2025 tři nové kruhové křižovatky

Rada města Jičína a Královéhradecký kraj se dohodly na spolupráci při zadání veřejné zakázky na rekonstrukci ulic Ruská a Poděbradova. Cílem je vysout ...

Barokní Pevnost Josefov získá na záchranu od kraje desítky milionů

Zástupci Královéhradeckého kraje odsouhlasili dohodu, která byla uzavřena mezi ministerstvy pro místní rozvoj a kultury, Ústeckým a Královéhradeckým k ...





Úterý 23.4.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes